top of page

Mismods Vinter

17. februar. Det har været en skrækkelig vinter. Omkring nytår fik vi store mængder regn og blev oversvømmet. Omkring halvdelen af min have stod under vand, op til 30-40 cm vand nederst i haven. Mit hus gik lige netop fri, men tre-fire huse i foreningen fik vand indenfor. Kort efter nytår slog vejret om til hård frost, og vandet frøs til, før det kunne trække sig tilbage.



Efter midten af januar blev det vejret varmere, og isen smeltede. Men vandet gjorde ikke tegn til at forsvinde. Allerede kort efter nytår havde jeg kontaktet Københavns Kommune, som ejer arealet, hvor haveforeningen ligger, og bad dem se på det. Vi betaler trods alt leje for at dyrke grøntsager, ikke for at opdrætte karper. Og hvis man er lejer i en lejlighed, og der går hul i taget, så det regner ind, er det ejendommens ejer der skal ordne taget, ikke de enkelte lejere. Så tilsvarende må vel gælde, når man lejer jord til haver, argumenterede jeg.


Jeg rykkede nu Københavns Kommune. Efter lidt diskussion mellem Hovedstadens Beredskab og Københavns Kommune om, hvem der egentlig skulle fjerne vandet, sendte sidstnævnte en slamsuger ud d. 2. februar og pumpede 150 kubikmeter vand ud af haveforeningen, så vandstanden faldt til det normale for årstiden: lidt vand i grøfterne nederst i området.



Det holdt i tre dage. Så fik vi - for gud ved hvilken gang denne vinter - en måneds nedbør på 24 timer, og vandet stod lige så højt som før. Og atter ville vandet ikke løbe væk af sig selv. Jeg hev igen fat i Københavns Kommune, og endelig d. 16. februar, i går, kom slamsugeren tilbage og gentog øvelsen. Men i morgen er der varslet udbredt regn igen, så jeg er ikke sikker på, at det holder.


Kommunen er ved at undersøge, hvor vandet kommer fra. De fire muligheder er kloakvand, brugsvand, regnvand og grundvand. Personligt tror jeg mest på en kombination af de to sidste, men det vil jeg lade eksperterne om. Når de forhåbentlig snart finder årsagen, håber jeg virkelig, at de vil hjælpe med en eller anden form for permanent afhjælpning. Men det kan lige så vel ende med, at de siger, at vi må sejle vores egen sø. I så fald flytter jeg nok. Enten kan jeg være heldig, at der bliver et ledigt havelod højere oppe i samme forening, eller også må jeg se mig om efter en anden haveforening. Dem fra kommunen, jeg taler med, er sådan set flinke nok, men hvis det ender i en gang vinkelskriveri, føler jeg mig temmelig magtesløs.


Hvordan havens planter vil reagere på at have været oversvømmet det meste af vinteren er for tidligt at sige. Jeg har mentalt forberedt mig på, at en del af dem vil gå ud, men naturligvis håber jeg det bedste. Græsset skal nok klare sig. Ligeså pilehækken. I køkkenhaven, hvor der jo ikke er så meget, der overvintrer, har den nyeste halvdel af jordbærrene og alle hvidløgene holdt sig over vandlinjen, og hvidløgene er endda vokset lidt. Roserne har også stået oven vande, men stadig har der været meget fugtigt omkring dem. Blåbærbedet har været permanent oversvømmet, men da amerikanske blåbær og tranebær naturligt vokser i lavtliggende områder, har jeg et begrundet håb om, at de klarer det. Tyttebærrene samme sted er i den store sammenhæng ikke så vigtige. Med stauderne er det lidt blandet, de nederste har stået under vand, men det er også dem, der bedst burde kunne tåle det. Figentræet har stået lige i vandkanten, så her ved jeg ikke. Mest bekymret er jeg for den nederste del af takshækken og rhododendronerne, som har stået næsten konstant under vand i indtil nu seks uger.


Da kommunen som nævnt pumpede vand væk i går, kunne jeg faktisk arbejde i haven i dag. Et par af de planker, der holder jorden ved takshækken på plads, var simpelthen sejlet væk under oversvømmelsen. Jeg fik lagt dem tilbage og forhåbentlig fastgjort dem, så de bliver liggende, hvis vandet skulle stige igen. I køkkenhaven fjernede jeg de overjordiske rester af solsikkerne og også de afklippede staudetoppe o.l., der har holdt jorddækkets visne blade på plads. Selve jorddækket er næsten forsvundet: til dels bare flydt væk, tror jeg. Jeg fik også smidt de smattede rester af sidste års rødbeder ned i en sæk, så de senere kan danne grundlag for årets kompost.


Hvis vi undgår en ny oversvømmelse, er det min plan at sprede kompost ud i køkkenhaven i den kommende uge. Det bliver i givet fald omkring tre uger senere end normalt, men jeg tror ikke, at det gør så meget. Og under alle omstændigheder er jeg forberedt på, at det vil blive et højst unormalt år i haven ovenpå oversvømmelsen.

Comments


bottom of page