14. april. I et hjørne af min køkkenhave havde jeg seks taks-planter stående. Det var dem, der blev til overs, da jeg plantede takshæk ud mod stien sidste forår, og jeg beholdt dem i tilfælde af, at der var planter i hækken, der gik ud. Nu, da alle planter i hækken ser ud til at have overvintret - de er i hvert fald mindst lige så pæne som de seks tiloversblevne - har jeg foræret de seks planter til en anden lejer i haveforeningen, og de blev hentet i dag. I stedet har jeg sået en vild sommeblomst-blanding i området, hvor de stod. Blandingen skulle være god til insekter; den indeholder ifølge deklarationen:
Klinte, Dild, Hjulkrone, Kornblomst, Gul okseøje, Farve-skønhedsøje, Stolt kavaler, Kokarde, Biblomme, Lupin-blanding, Strandlevkøj, Almindelig katost, Vidunderblomst, Prydtobak, Natlys, Kornvalmue, Almindelig honningurt, Portulak, Havereseda, Håret solhat og Tagetes.
For at hæve blomsterbedet lidt kørte jeg en del kompostmuld på og blandede det med den jord, der var der i forvejen. Jeg håber ikke, at jorden blev for næringsrig til blomsterfrøene af den øvelse. Nu er jeg færdig med at så for denne gang; kun rødbederne mangler, men de skal først sås et stykke ind i maj.
Takshækken blev i øvrigt klippet for første gang nogensinde i dag - for takshække klipper man i april og august! Da hækken endnu er ny og lille, var det mere en studsning af enkelte kviste, der stak for langt ud til siden, end det var en egentlig hæk-klipning.
Da vejrudsigten - korrekt - lovede regn senere på dagen, strøede jeg gødning ud. Meget forsimplet forsøger jeg i sæsonen at gøde omtrent hver sjette til ottende uge, det vil sige midt i april, først i juni og omkring første august. Jeg bruger organiske gødningspiller, der opløses langsomt. Roserne får rosengødning, surbundsplanterne får surbundsgødning, og resten får universalgødning. Køkkenhaven, som allerede har fået min egen kompost eller kompostmuld fra genbrugspladsen, sprang jeg over denne gang - men den får til gengæld ekstra, når planterne i den er kommet i vækst. Jordbærrene skal først gødes efter høst, ellers sætter de bare mange blade - og færre bær. Græsplænen gøder jeg som udgangspunkt ikke; den vokser rigeligt endda. Og da jeg har bioklip på plæneklipperen - det vil sige, at det afklippede græs findeles og falder tilbage mellem græsstråene - gøder plænen til dels sig selv. Kun hvis en plet græs ser lidt svagelig ud, kan plænen få lidt gødning lige dér.
Og så blev der åbnet for vandet i vandhanerne i dag! Jeg har en lidt primitiv regnvandsindsamling - jeg stiller nogle murerspande under tag-dryppet på skuret. På den måde kan jeg i våde perioder - som i sidste uge - indsamle cirka hundrede liter vand. Alt så- og plantearbejdet siden da har trukket stærkt på beholdningen, så det er rart ikke at være afhængig af regnvandet alene.
Commentaires