top of page

Efterårets jordarbejder

16. oktober. Oktobers indtil nu køligere men ikke kolde vejr og moderate regnmængder har gjort jorden fin at arbejde i, og jeg har allerede fået klaret forskellige mindre projekter, som jeg egentlig havde planlagt at bruge længere tid på.


For det først fik jeg rettet sneglehegnet rundt om køkkenhaven op. Min grund skråner en smule, og trykket fra jorden skubbede i vinters og i foråret sneglehegnet skævt, hvor det står vinkelret på terrænets hældning . Så jeg gravede jorden op langs de skæve sektioner af hegnet, ruskede lidt i det til det stod lodret og fyldte jord om hegnet igen. Sent sidste efterår satte jeg sneglehegnet helt om, men så vidt var det ikke nødvendigt at gå i år.


For det andet fik jeg flyttet haveparasollen. Den var ved at blive klemt mellem skuret, figentræet og Borsault-rhododendronen. Parasollen står i græsplanen i en beton-fod, der igen står på en nedgravet betonflise. Jeg flyttede parasol og parasolfod væk, gravede betonflisen op og gravede den ned et sted med bedre plads og satte fod og parasol ovenpå igen. Parasollen stod selvfølgelig skævt i første forsøg, men efter at have rettet lidt på flisen ad et par omgange fik jeg det hele til at stå nogenlunde i lod. Jord og græstørv blev flyttet fra det nye hul til det gamle.


For det tredje fik jeg løftet græsplænen et sted, hvor den var sunket lidt sammen. For adskillige år siden havde jeg en rhododendron stående et sted i den lavtliggende del af græsplænen. Det var et dårligt sted, da jorden dér er meget våd om vinteren. Så rhododendronen døde efter et par år, og jeg genetablerede græsplænen på stedet. Selv om jeg fik det meste af den spagnum, som planten stod i, gravet op, blev der noget tilbage. Og da spagnum er helt organisk, nedbrydes det langsomt, så græsoverfladen på stedet synker sammen, og med et par års mellemrum må jeg fylde mere jord på. Det foregår ved, at jeg forsigtigt løsner græstørvene i den opståede lavning og lægger dem til side. Så henter jeg vel fem centimeter jord et andet sted i haven og lægger i hullet, inden jeg afslutter med at lægge græstørvs-puslespillet på plads igen og trampe lidt på det hele.


Og for det fjerde fik jeg plantet hvidløg i forgårs. Jeg plejer altid at gøre det midt i oktober omkring skolernes efterårsferie. Det varme efterårsvejr fik mig til at overveje at gøre det senere i år, men vejrudsigten lover koldere vejr i den kommende uge. Og da jorden tillige var fin at arbejde i, mente jeg, at tiden var moden. Proceduren beskrev jeg sidste år.

Hvidløg, der venter på at blive gravet ned mellem de nye jordbærplanter og georginerne
Hvidløg, der venter på at blive gravet ned mellem de nye jordbærplanter og georginerne.

 

Blåbærbuskene har fantastiske høstfarver
Blåbærbuskene har fantastiske høstfarver.

Græsplænen skal stadig slås, men der går nu over en uge imellem, at det er nødvendigt. Selvfølgelig afhængigt af vejret er der vel to-tre græsslåninger tilbage i år. Der har endnu ikke været nattefrost her, så georginerne er stadig flotte at set på, og stauderne er stadig grønne. Ligeledes er løvfaldet er ikke startet for alvor endnu. Solsikkerne er nu helt afblomstret, og især musvitterne sidder og spiser af kernerne. Selv om vejret har været ret blæsende, er der ikke væltet nogle solsikker siden stormvejret i august. Muligvis fordi de halvvisne stængler er blevet meget stive og jorden ikke er så blødgjort af regn. Modsat sidst jeg skrev, har jeg nu set glimt af både gærdesmutte og solsort, men ikke ved foderhuset, der stadig domineres af gråspurv, musvit og blåmejse.

Kommentare


bottom of page